Jäin vielä pohtimaan tuota juomista ja miten se tuntuu nyky-yhteiskunnassa ( tai ainakin kaveripiirini haukansilmäisien naisten silmissä) olevan selkeä hedelmällisyysmittari

Olen pyrkinyt minimoimaan alkoholinkulutuksen. Mutta mikä siinä on että joka paikassa tarjotaan sitä alkoholia? Ja sitten koen että jos en juo niin kaikki katsovat otsassani paistavaa punaista valoa "raskaana!" vaikka tilanne ei olisikaan niin. Pitää ikäänkuin juoda todistaakseen että ei ole raskaana. Mutta hassua on se että vaikka ennenkään en ole ollut kovin kova juomaan ja olen saattanut olla usein kuskina reissuilla, niin nyt koen jotenkin pakottavaksi tarpeeksi osoittaa juovani. En edelleenkään paljon, mutta aina se yksi tarjottu siideri pitää juoda. Ja kuitenkin viimeksikin koin erittäin suurta huonoa omaatuntoa siitä että olin juonut ne kaksi siideriä silloin kun en tiennyt että voin olla raskaana ja sen jälkeen sain varhaisen keskenmenon.

Eli kuten jo viimeksikin sitä ihmettelin, niin miten tässä nyt sitten pitäisi elämäänsä rytmittää? Kaksi viikkoa juoden kaksi raittiina? Joku keskustelupalsta netissä pyöritteli tätä asiaa ja jokin kiukkuisenoloinen mies siellä vaimonsa puolesta esitti tällaisia ajatuksia:

"9kk on niin pieni aika ihmiselämässä ja kun tietää että pieni ihminen kasvaa masussa helppo nakki... kyl sä ehdit juoda sitten myöhemminkin..". Niinpä. Sen 9 kuukautta olisinkin voinut olla juomatta, mutta nyt alkaa takana olla jo 8 kuukautta ja raskaus on edelleen vasta ajatuksissa. Toisaalta luin juuri niin huonon omantunnon aiheuttavan kirjoituksen vauvakuume sivustolta että tällä hetkellä tekee mieli olla taas kokonaan ilman. Ja vaikka olin jo kerran tehnyt tuon päätöksen niin juuri viikonloppuna nautin oluen sekä lasin kuohuviiniä kaverin luona kyläillessä ja nyt on kamala olo siitä. Eli kuten useissa kirjoituksissa sanotaan, niin eihän sitä oikeasti halua vahingoittaa toista millään tavalla, mutta kun yrityksiä on ollut jo useita ja tulevaisuudesta ei tiedä, niin miksi sitä pitäisi siirtyä vesilinjalle?

Oikeasti olen yrittänyt nyt elää parempaa ja kuuliaisempaa elämää jos sillä olisi johonkin jotain vaikutusta. Tai sitähän yritin kyllä jo 7 kuukautta sittenkin eikä siitä silloin ainakaan tuntunut olevan apua. Olen mm. yrittänyt vähentää light -juomien juomista ja jumpissakin on tullut juostua enemmän ja säännöllisemmin kuin ennen. Ei kai tästä ainakaan haittaakaan voi olla.

Kotona illalla näytin miehelleni Vauvakuume -sivuston raskaus ja alkoholi -viestin ja saimme aiheesta oikeastaan ensimmäistä kertaa hyvän keskustelun aikaan. Toisaalta jollain tasolla artikkeli tuntui liioittelulta, mutta totesimme kuitenkin molemmat että ehkä sitä on helpompi välttää alkoholia kuin sitten jälkeenpäin potea huonoa omaatuntoa siitä että on juonut yhden saunaoluen ja lapsella on jokin vaiva ja pohtia että onko niillä yhteys. Toisaalta varmuus tähänkin asti olisi tarkoittanut sitä että olisin ollut jo 8 kuukautta juomatta... Mutta kaippa sitä voi aloittaa tämän varmistelun niin että on sen kaksi viikkoa kerrallaan juomatta. Juuri tällä hetkellä olen turvallisilla vesillä juomisen suhteen joten tulevanan viikonloppunakin voin kavereiden luona juoda sen punaviinilasillisen luvatun peurapaistin kera.

Miehelleni selvisi vasta nyt että olen myös alkanut välttää light juomia. Kyllä tässä vähitellen on valmis tekemään pientä elämänmuutosta kun lasta ei kuulu. Sitä jotenkin kuvittelee että jos paremmat elämäntavat loisivat paremman maaperän uudelle tulokkaalle.