25-vuotias ystäväni kertoi juuri että häneltä oli työpaikalla kahvihuoneessa kyselty lapsisuunnitelmista. Hän oli todennut todenmukaisesti että lapset eivät vielä kuulu suunnitelmiin, joskus tulevaisuudessa kyllä. Siihen oli toinen, jo lähempänä neljääkymmentä oleva nainen todennut että parempi olisi tehdä lapset nyt jos niitä haluaa. Että hänen ikäisenään se ei enää sitten välttämättä onnistu. Huoneeseen oli levinnyt vaivautunut hiljaisuus. Niinpä. Koska on oikea aika lapsille?

Pitkä opiskeluaika ja työelämän vaatimukset siirtävät jatkuvasti ensisynnyttäjien keski-ikää lähemmäs kolmeakymmentä. Tämä siis on puhdasta keittiölääketiedettä, täysin ilman todellista lääketieteellistä faktaa. Mutta näin itse pohdin asian olevan: uskon että osaltaan se että lapsia hankitaan vähän myöhemmällä iällä aiheuttaa myös jo itsessään pientä lisää keskiarvoon – kun lapsia halutaan hankkia eivät ne aikuisemmalla iällä enää tule niin helpolla.

Itse kuvittelin että lapsen saa silloin kun sitä alkaa yrittämään. Kaveripiirissäni todella monet ovat todenneet että raskaaksi tuloon on riittänyt se että mies on katsonut naiseen päin. Todella monella on tärpännyt jos ei nyt ensimmäisellä, niin viimeistään kolmannen kierron jälkeen. Ja on niitäkin jotka tosiaankin ovat lopettaneet ehkäisyn ajatuksella että raskaaksi tulossa vähän kestää ja jotka sitten ovat muuttaneet muuta elämäänsä sopimaan siihen että kerta riitti. Niinpä jotenkin itsekin kuvittelin kuuluvani siihen porukkaan joka tulee raskaaksi saman tien. Nyt jälkeenpäin ajatukseni tuntuvat naurettavilta. Pohdin ensimmäisten kiertojen aikana että ”jos nyt tärppää niin lapseni syntyy loppuvuodesta ja olen vähän toivonut että lapseni syntyy alkuvuodesta.” Tai eihän se niin mennyt. Ensimmäisellä kierrolla pohdin että jos nyt tärppää niin eihän se syntymäaika ole vielä kovin myöhäinen vuoden kiertoon nähden. Ja jos lapsi sattuu syntymään vielä vähän etuajassa, niin syntymäpäivähän osuu lähes kesään. Toisella kierrolla pohdin että noh, syysvauva. Neljännen kohdalla pohdin jo yliajalla syntyvän lapsen mahdollisuutta syntyä tammikuun puolella. Nyt pohdin että ihan sama mihin aikaan vuodesta syntyy. Kunhan syntyisi. Tai saisi edes alkunsa.